La Llei de Sindicatures Locals de Catalunya ‘reinicia’ la seva tramitació al Parlament

La proposició de Llei de Sindicatures Locals de Catalunya, que impulsa el Fòrum de Síndics, Síndiques, Defensors i Defensores Locals de Catalunya (FòrumSD), reiniciarà ben aviat la seva tramitació al Parlament de Catalunya. Representants del FòrumSD s’han reunit aquesta setmana amb  responsables de diversos grups parlamentaris per instar-los a reprendre el procés, que es va interrompre per la convocatòria d’eleccions a la cambra catalana i que, per tant, cal tornar a començar des de zero.

“El compromís dels grups amb els quals hem parlat és que tot plegat sigui el més ràpid possible ja que es podrà aprofitar part de la feina ja feta”, explica el president del FòrumSD i Síndic de Rubí, Carles Aluju. Es preveu que la proposició de llei es registri properament de manera conjunta per part dels grups parlamentaris del PSC, Junts, ERC, ECP i la CUP, amb la possibilitat que el PP també s’hi sumi.

La Llei de Sindicatures Locals de Catalunya l’impulsa el FòrumSD amb l’objectiu d’estendre la figura dels defensors i defensores locals i homogeneïtzar el seu funcionament entre els diferents municipis catalans. La iniciativa es va registrar al Parlament l’1 de desembre de 2022 amb el suport d’ERC, PSC-Units, JxCat, CUP i ECP. El 8 de novembre de 2023, el text va ser admès a tràmit, però la convocatòria d’eleccions va coincidir amb la creació de la ponència encarregada de debatre el text original, que no es va arribar a constituir..

Les sindicatures o defensories locals garanteixen el control de l’administració local i els seus organismes. Estan descrites a l’Estatut i actualment ja estan implantades a 46 ajuntaments de Catalunya, donant servei a 4,6 milions d’habitants. No generen duplicitats  amb la Sindicatura de Greuges de Catalunya, que té competències per al Govern i els seus organismes, i tenen un cost molt baix per als municipis. En aquest sentit, resolen un 80 per cent de les queixes de la ciutadania, evitant les despeses associades a processos contenciosos-administratius que resulten més costosos per a l’administració que la mateixa sindicatura..

La seva actuació, a més d’una garantia per la ciutadania, és una mostra de maduresa democràtica de la institució municipal i una xarxa de seguretat de la pròpia administració local per assegurar que ningú queda exclòs de la seva actuació i que aquesta segueix els principis d’equitat i bona administració.

A la reunió del FòrumSD amb els grups parlamentaris celebrada aquesta setmana hi ha participat Carles Aluju; Pepa González, portaveu del FòrumSD i Defensora de la Ciutadania de Santa Coloma de Gramenet; Oriol Puig, cap de gabinet de la Sindicatura de Greuges de Barcelona; Toni Martínez, adjunt a la Defensora de Santa Coloma de Gramenet i Francesc Mateu, director del FòrumSD.

Per part dels grups parlamentaris hi han assistit Jesús Becerra (PSC), Irene Negre (Junts), Najat Driouech (ERC), Eva García (PP), Andrés Garcia Berrio (ECP) i Pilar Castillejo (CUP).

També ha participat Ismael Rins, president de l’Aliança Global d’Ombudsperson Locals (AGOL), entitat internacional que agrupa defensories locals de tot el món. Rins ha garantit que l’AGOL seguirà amb atenció el procés legislatiu de la Llei de Sindicatures Locals de Catalunya, atès “l’interès que genera”.

COMPARTEIX AQUEST ARTICLE

Ves al contingut